Предлагат „Остър камък“ за защитена зона

Любопитно

Проект на заповед на Министерството на околната среда и водите за обявяване на защитена зона „Остър камък“ е публикувана за обществено обсъждане.

Защитената зона обхваща землища в три общини: Белица, Любимец, Бисер, Иваново, Лешниково, Надежден, Остър камък, Поляново, Харманли, Черна могила, Брягово, Войводово, Динево, Елена, Книжовник, Конуш, Криво поле, Любеново, Малево, Манастир, Орлово, Родопи, Стамболийски, Стойково, Тракиец.

Предмет на опазване са силикатни скали с тревна и друга растителност, сенокосни ливади, гори от космат дъб, цер и горун, местообитания на пъстър пор, костенурки, три вида риби и друг растителен и животински свят.

В границите на защитената зона се препоръчват мерки за опазване от чужди растителни видове, които не са естествено разпространени, намаляване на риска от пожари, запазване на старите дървета. Забранява се търсенето и проучването на полезни изкопаеми като строителни и скално облицовъчни материали, залесяването на ливади, пасища, поляни, премахването на синори и единични и групи дървета, употребата на минерални торове и други химикали, паленето на стърнища, на растителни ивици, добив на дървесина. Нарушителите носят отговорност съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.