Любопитно

Предлагат „Остър камък“ за защитена зона

Проект на заповед на Министерството на околната среда и водите за обявяване на защитена зона „Остър камък“ е публикувана за обществено обсъждане.

Защитената зона обхваща землища в три общини: Белица, Любимец, Бисер, Иваново, Лешниково, Надежден, Остър камък, Поляново, Харманли, Черна могила, Брягово, Войводово, Динево, Елена, Книжовник, Конуш, Криво поле, Любеново, Малево, Манастир, Орлово, Родопи, Стамболийски, Стойково, Тракиец.

Предмет на опазване са силикатни скали с тревна и друга растителност, сенокосни ливади, гори от космат дъб, цер и горун, местообитания на пъстър пор, костенурки, три вида риби и друг растителен и животински свят.

В границите на защитената зона се препоръчват мерки за опазване от чужди растителни видове, които не са естествено разпространени, намаляване на риска от пожари, запазване на старите дървета. Забранява се търсенето и проучването на полезни изкопаеми като строителни и скално облицовъчни материали, залесяването на ливади, пасища, поляни, премахването на синори и единични и групи дървета, употребата на минерални торове и други химикали, паленето на стърнища, на растителни ивици, добив на дървесина. Нарушителите носят отговорност съгласно Закона за биологичното разнообразие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button