Външни публикации

Балансирана детска диета: защо е важно и как да изградим здравословни хранителни навици по време на пандемията

Епидемията COVID-19 засегна живота на семействата по целия свят. Тъй като училищата и детските градини се затварят, много родители се оказват закъсали у дома през по-голямата част от деня, като жонглират с грижи за деца, работа на пълен работен ден и други отговорности. Разбиране „Какво има за вечеря?“ може да бъде поредното ежедневно предизвикателство.

За да направим нещата още по-трудни, паническото пазарене означава че някои храни вече могат да бъдат трудни за намиране. А за много хора безработицата и пропуснатите доходи правят пазаруването на храни допълнително финансово предизвикателство.

5 съвета за здравословно хранене

Докато много родители разбираемо търсят готови ястия и преработени храни като бърз и евтин начин за изхранване на семейството, има удобни, достъпни и здравословни алтернативи. Ето пет начина да помогнете на децата си да имат разнообразна, хранителна диета, която да подпомогне растежа и развитието им, като същевременно изградите здравословни хранителни навици.

  1. Повече плодове и зеленчуци

Реклама

Покупката и съхранението на пресни зеленчуци може да бъде предизвикателство по време на локдауна, особено когато е препоръчително излизането извън дома. Но когато е възможно, важно е да се гарантира, че децата все още им достъп до разнообрази плодове и зеленчуци в диетата си.

Винаги, когато е възможно да се снабдите с пресни продукти, направете го. Освен че се консумират пресни, плодовете и зеленчуците могат да бъдат замразени, като по този начин те ще се запазят много по-дълго, заедно с хранителните си вещества и вкус. Използването на пресни зеленчуци за готвене на супи, яхнии или други ястия в по-големи количества ще предостави възможности за хранене за няколко дни.

Супермаркети като Кауфланд, предлагат широк асортимент от пресни и качествени плодове и зеленчуци на добри цени. Освен това те гарантират чистота, пространство и мерки за безопасност, за да не се притеснявате.

  1. Сушени или консервирани алтернативи, при липса на пресни продукти

Пресните продукти са почти винаги най-добрият вариант, но когато не са налични, има много здравословни алтернативи, които са лесни за съхранение и приготвяне.

Консервираният фасул и нахутът, които осигуряват изобилие от хранителни вещества, могат да се съхраняват в продължение на месеци или дори години и могат да бъдат включени в храната по много начини. Консервираните мазни риби като сардини, скумрия и сьомга са богати на протеини, омега 3 мастни киселини и редица витамини и минерали. Те могат да се използват студени в сандвичи, салати или ястия с тестени изделия или да се приготвят като част от топло ястие.

Консервираните зеленчуци, като доматите, обикновено съдържат по-ниски количества витамини и полезни вещества от пресните продукти, но са чудесен вариант, когато трудно се намират такива.

Сушените стоки като сушен боб, варива и зърнени храни като леща, грах, ориз, кус-кус или киноа също са хранителни, дълготрайни опции, които са вкусни и достъпни. Овесените ядки, приготвени с мляко или вода, могат да служат като отлична опция за закуска и могат да бъдат подправени с кисело мляко, нарязани плодове или стафиди.

  1. Изградете запас от здравословни закуски

Децата често трябва да хапват лека закуска или две през деня, за да ги растат здравословно. Вместо да давате на децата сладкиши или други готови закупени полуфабрикати, изберете по-здравословни варианти като ядки, сирене, кисело мляко (за предпочитане неподсладено), нарязани или сушени плодове, варени яйца или други здравословни опции на място. Тези храни са питателни, по-засищащи и помагат за изграждането на здравословни хранителни навици, които продължават цял ​​живот.

  1. Ограничете силно преработените храни

Въпреки че използването на пресни продукти не винаги е възможно, опитайте се да ограничите количеството силно преработени храни/полуфабрикати в кошницата си. Готовите за консумация ястия, пакетирани закуски и десерти често са с високо съдържание на наситени мазнини, захари и сол. Ако все пак купувате преработени храни, погледнете етикета и се опитайте да изберете по-здравословни варианти, съдържащи по-малко от тези вещества. Опитайте се също да избягвате сладки напитки и вместо това пийте много вода. Добавянето на плодове или зеленчуци като лимон, лайм, резенчета краставица или плодове към водата е чудесен начин да добавите допълнителен вкус.

  1. Направете готвенето и храненето забавно

Реклама

Семейното готвене и хранене е чудесен начин да създадете здравословни съчетания, да укрепите семейните връзки и да се забавлявате. Навсякъде, където можете, включете децата си в приготвянето на храна – малките деца могат да помогнат с измиването или сортирането на хранителни продукти, докато по-големите деца могат да поемат по-сложни задачи и да помогнат за подреждането на масата.

Опитайте се, доколкото е възможно, да се придържате към фиксираните часове на хранене като семейство. Такива структури и рутина могат да помогнат за намаляване на тревожността на децата в тези стресови ситуации.

Съвети за хигиена на храните

Реклама

Въпреки че понастоящем няма доказателства, че храните или опаковките на храни са свързани с предаването на COVID-19, възможно е хората да се заразят, като докоснат повърхност или предмет, замърсени от вируса и след това докоснат лицето си. По-високият риск обаче идва от това, че сте в близък контакт с други хора, докато пазарувате храна. Както винаги, добрата хигиена е важна при боравене с храна, за да се предотвратят всякакви болести.

Отстранете всички ненужни опаковки и ги изхвърлете в контейнер за отпадъци с капак. Опаковки като консервни кутии могат да бъдат изтрити с дезинфектант, преди да бъдат отворени или съхранявани. Измийте ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди или използвайте втриване на ръце на алкохолна основа веднага след това. Неопакованите продукти, като плодове и зеленчуци, измийте старателно под течаща вода.

Накратко за хигиената по време на хранене

  • Измийте добре ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди, преди да приготвите храна.
  • Потребителят отделя дъски за нарязване, за да приготви сурово месо и риба.
  • Гответе храната до препоръчителната температура.
  • Където е възможно, съхранявайте нетрайните предмети в хладилник или замразени и обръщайте внимание на срока на годност на продукта.
  • Стремете се да рециклирате или изхвърляте хранителни отпадъци и опаковки по подходящ и санитарен начин, като избягвате натрупването на отпадъци, които биха могли да привлекат вредители.
  • Измийте ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди преди хранене и се уверете, че вашите деца правят същото.
  • Винаги използвайте чисти прибори и чинии.

Заключение

Със сигурност поддържането на здравословна диета по време на пандемия е предизвикателство. Въпреки това трябва да полагаме усилия и да се стараем да се храним правилно, за да укрепим имунната ни система за студените месеци. Яжте повече плодове и зеленчуци, ограничавайте полуфабрикатите и не прекалявайте със захарта. Също е важно движението, така че ако имате време да спортувате, дори и да е 30 мин на ден, правете го. Може би няма да забележите моментален ефект от поддържането на здравословна диета и спорта, нови гарантираме че в дългосрочен план ще бъдете благодарни на самите себе си!

Back to top button