Регион

Отсрочиха делото срещу Ирена Узунова за наводнението в село Бисер

Харманлийският районен съд е отсрочил делото срещу бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, съобщават от съда. Разпоредителното заседание е насрочено за 29 януари 2021 г.

Мотивите на съда за отсрочване на делото са нередовното призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и невъзможността да бъдат спазени противоепидемичните мерки при разглеждане на делото в открито съдебно заседание и нарастващия брой заболели и карантинирани в съдебния район.

Haskovo.info припомня, че Узунова е обвинена от прокуратурата за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир.

Освен това според прокуратурата Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение. В резултат на това на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на стената на язовир Иваново, като е последвала смъртта на осем души. С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.12.2020 19:05 19:05

Баси

Back to top button