Любопитно

Калина и Мария вече са готови с настолната си игра „ОЛЕ“, дариха първите бройки – ВИДЕО

Хасковлийките Калина и Мария Спасови вече реализираха своята идея за създаването на настолната игра „ОЛЕ“. Haskovo.info припомня, че Калина е студентка в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а сестра й Мария е винен гид във винарска изба.

Калина разказа пред Haskovo.info, че идеята за създаването на тази игра е дошла при първата COVID-вълна, когато всички прекарват много време по домовете си. „Със сестра ми решихме, че искаме да създадем нещо, което в такава ситуация да помогне на хората да се справят по-леко с цялото напрежение и да ги накара да се откъснат малко от света“, казва хасковлийката. Отделно хората все повече са на телефоните и пред компютрите си, а сестрите са искали да създадат нещо, което да изисква жив контакт и малко време извън социалните мрежи. Решават да е настолна игра, защото двете от малки обожавали игрите и си измисляли свои. Така с упоритост те сбъдват мечтата си.

Игра

„Първоначално нямахме име за играта и ми беше много сложно да измисля перфектното. Бях направила много простичък вариант на играта, за да я изпробвам с приятели. Наблюдавах ги и поне по два пъти на един кръг чувах „Олее…вярно, Оле…ама как не се сетих..“ и аз самата накрая си казах „Олее…измислих го“, споделя Калина.

След като видели, че играта има потенциал, Калина и Мария говорили с приятели и те ги посъветвали да кандидатстват с проект за младежки инициативи на Община Хасково и Младежкия център. Така те успяха да спечелят финансиране. Заедно със Светослав Караджов, който учи Game design, будуват много вечери, за да измислят перфектния дизайн за играт.

Игра

Игрите, спечелени от проекта, са за дарение. От играта са получили Младежкия център, общината, читалище „Заря“, читалище „Зора“, Старческият дом, преходните жилища за деца, Езиковата гимназия, едно училище в Пловдив, като кампанията продължава след епидемията.

„Видяхме, че играта буди много интерес у хората и решихме да пуснем нова поръчка в печатницата вече за наша сметка. Създадохме си фирма и от вчера официално пуснахме първите в продажба. Смятаме, че особено сега за празниците, това е перфектен подарък не само за децата, но и за по-големите членове на семействата“, допълни Калина Спасова. Играта може да се поръча от Facebook страницата – Тук или от тази в Instagram – Тук, като цената й е 30 лв. „Много се надяваме наистина да зарадваме хората и искрено да се забавляват! Няма по-голямо щастие за нас от усмивки и смях, породен от нещо, което ние сме създали“, доволни са сестрите.

Един комплект от играта „ОЛЕ“ съдържа листчета, бордна дъска, 6 пионки, правила и 200 картички. От тези 200 картички 170 са срички и останалите 30 са карти капан. В рамките на минута, всеки играч трябва да напише колкото може повече думи, образувани от изтеглената за всеки кръг сричка. Самата сричка може да стои в началото, в средата или в края на думата. След края на изминалата минута, всеки играч чете какви думи е написал. Всяка повтаряща се дума с друг играч се зачертава от всеки, който я има. След като всеки изчете думите си, се придвижва с толкова позиции напред на бордната дъска, колкото незачертани думи са му останали. Победител е този, който пръв стигне до „ОЛЕ КРАЙ“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button