Хасково

БСП със собствен мониторинг на ВиК сектора в Хасковска област

От БСП ще направят свой мониторинг на ВиК сектора в Хасковска област от 1 януари, съобщи на пресконференция Ленко Петканин, който е организационен координатор от националния съвет на партията.

Той ще включва качеството на водата и нейната цена. Очакванията са в средата на следващия месец от БСП да изнесат данни за химическите показатели на водата, загубите по мрежата и бездействието на ВиК.

Народният представител Смиляна Нитова каза, че с нейните колеги са задали 10 въпроса по проблема в парламента. Отговорите не ги удовлетворявали и създавали усещането, че управляващите неглижират темата, която според тях е сред най-важните в страната.

БСП

От партията заявиха, че в Хасковска област не е останала община без проблеми с водата. Думата взеха общински председатели, които разказаха за ситуацията по места. Като пример беше посочено превишеното съдържание на арсен във водата в Любимец, което вече е в нормата. В Свиленград в последните 10 г. са инвестирани милиони за воден цикъл и подмяна на мрежата, което е намалило загубите на вода до 15%, а заради мангана във водата в бизнесплана на ВиК била предвидена пречиствателна станция, но без срокове за реализация и цени.

От Харманли алармираха, че в града водата е със завишени стойности на манган. От Симеоновград припомниха, че заради завишените стойности на манган там водата е забранена за пиене повече от 10 г. В същото време градът през лятото оставал без вода, въпреки че река Марица минава през него. В Димитровград пък от 1 януари водата поскъпва със 100% без да има реално подобрение на услугата.

От БСП – Хасково припомниха, че бизнеспланът на ВиК не е бил приет навреме заради кризата с урана в питейната вода на областния град. След разрешаването на водата за пиене е дошло решението на КЕВР с по-високата цена на водата. В същото време 5 млн. кубически метра били загубите по мрежата, които по старите цени стрували 15 млн. лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пеева
Пеева
29.12.2020 14:01 14:01

До сега къде бяхте ?

Съвет
Съвет
29.12.2020 14:29 14:29

изборите идат и шумкарите излязоха от землянките

Николов
Николов
29.12.2020 16:33 16:33

Браво социалисти! Само вие казвате истината за водата. Що не излезат кметовете от ГЕРБ. Да ги чуем как ще носяг вода от девет дерета, да се оправдаят.

Анонимен
Анонимен
29.12.2020 16:35 16:35

Червените боклуци пак изпълзяха. Идат избори и се точат за кокала, но няма да ги огрее. Тия нямат еднин ден трудов стаж, та ще ръководят държава. Ужассс.

Еее
Еее
29.12.2020 16:56 16:56

Платено съобщение от Цървените крадци!

Николов
Николов
29.12.2020 17:12 17:12

Що не питате един от терберските депутати преди де стане депутат колко години не беше стъпвал на работа. Неговите съграждани и сега с презрение казват, че след идването на демокрацията близо 20 години не е стъпвал на работа. Това е истината, както и да се опитвате да я потулите. Пък и тия дето сега ни управляват от Герб видяахте до къде ни докараха. Особено с водата. Превърнаха ни в маймуни, върнаха ни в Средновековието. Затова народът ще ги изхвърли на бунището- Само ако пак не купят изборите, но и това няма да ги спаси.

Back to top button