Хасково

Изхарчили сме по-малко ток по Коледа в сравнение с 2019-а

По време на коледните празници сме изхарчили по-малко ток в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данните за потреблението на EVN България.

В периода 24 – 28 декември клиентите на дружеството са консумирали общо 131 805 мегаватчаса електроенергия. Тези данни са близки до стойностите за тези дни на 2019 г., когато са консумирани 134 219 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа е регистриран на 24 декември, когато е бил 1 491 мегавата. Върховият товар за същия период на 2019 г. е регистриран на 28 декември и е бил 1 497 MW.

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. От ЕVN напомнят, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

През зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори. Сред тях са индивидуален режим и интензивност на потребление при всяко домакинство, използва ли се в имота електроенергия за отопление, понижението на външната температура с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%, брой помещения в жилището, които се отопляват, налице ли са енергийноефективни мерки на сградата, вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button