Любопитно

Преди 120 години преименуват хасковските улици и махали

Град Хасково влязъл в новата 1901 година с нови имена на махали и улици.

На извънредна сесия, малко преди да изтече мандатът им, кметът Филип Пасков и помощниците му обсъдили предложението на нарочната комисия за смяна на турските названия с български. „Препис от протокола да се изпрати на господина хасковския областен управител за утвърждение“, пише в документа, чийто оригинал се пази в Държавния архив в Хасково.

Улицата, която водела до реката, нарекли „Търговска“, а тази към държавната болница – „Централна“. От училищната баня тръгвала улица „Княз Борис“. Булевард „Княз Фердинад“ водел към казармите, хотел „Търговски“ бил в началото на булевард „Цариградски“. Списъкът продължава с имената „Земледелческа“, „Поборническа“, „Петко войвода“, „Стефан Караджа“, „Милуш войвода“. От протокола става ясно, че вече 120 години съществуват имената „Цар Освободител“, „Славейков“, „Оборище“, „Драгоман“, „Бузлуджа“, „Банска“, „Преслав“, „Цар Страшимир“, „Епископ Софроний“ и много други. В списъка попаднал и Юрий Венелин, украински етнограф и изследовател на българския фолклор. Ловците били зачетени с улица „Ловджийска“, а улица „Лозянска“ сигурно е водела към лозята на Хасково.

Общинарите кръстили улици и на княгините Надежда и Евдокия, на княз Кирил. След 9 септември 1944 г. обаче тези табелки били свалени. След 10 ноември 1989 г. пък в историята са отишли имена като „Георги Димитров“, „Ана Маймункова“, „Пети конгрес“.

Смъкването и окачването на табелки било съпроводено и от правописни грешки. Така се появила синята табелка „Захарий Зоограф“. Бдителни грамотни минувачи обаче веднага се обадили в кметството и грешката била поправена: Захарий Зограф.

Днес безспорно най-причудливото име на улица в Хасково е „Кенали“, не са много хората, които са наясно какво означава. Кенали е турското име на село Кременица в Северна Македония. Там през есента на 1916 г. българската армия 42 денонощия героично отбранява подстъпите към град Битоля от настъпващите войски на Антантата. Човек може да учи история и като чете табелките на улиците, шегуват се любознателни хасковлии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button