До 2 500 лв. глоба от екоинспекцията за нередовни пунктове за билки

Хасково

Крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителните пунктове е 20 януари, предупреждават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

Те трябва да представят обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2020 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности. Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкции. В закона се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1 000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2 500 лева.

На територията на РИОСВ – Хасково функционират 14 пункта за изкупуване на билки – в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, 4 в Тополовград и 4 в Любимец. Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират най-много риган, жълт кантарион, лайка, шипка, хвойна, киселица, градински чай, мурсалски чай (култивиран), липа и др.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.