Регион

Смелчаци спасиха кръста на Йордановден в Хасковско

Въпреки пандемията от коронавирус на няколко места в Хасковска област се проведе ритуала по спасяването на кръста от реки и водоеми на Богоявление (Йордановден).

22-годишен извади кръста от река Марица край Димитровград

22-годишният Атанас Цеков, който е студент по софтуерни технологии извади кръста от водите на река Марица край Димитровград. Атанас участва в ритуала за трети път и сега успя да се пребори да хване кръста, хвърлен от отец Георги.

Кръст

26 бяха участниците в тазгодишния ритуал, като 10 от тях са от Хасково. Пита, вино, грамота и парична награда от 100 лв. получи Атанас от кмета на общината Иво Димов. Още 100 лв. лични средства дари Димов на смелчагата и го поздрави за хъса, като му пожела здраве. Народният представител Виолета Желева също поздрави победителя и го възнагради със същата сума.

Кръст

Момчетата, които участваха в ритуала, получипа поощрително по 20 лв., грамота, икона, календар и тефтер на община Димитровград.

Кръст

За шеста поредна година Дамян Костадинов спаси кръста в Свиленград

За спасяването на разпятието в Свиленград в река Марица скочиха 11 млади мъже. За шеста поредна година най-бърз беше Дамян Костадинов.

Кръст

Великият водосвет бе отслужен от архиерейския наместник отец Константин в съслужие с отец Георгий и отец Димитър. На ритуала присъстваха кметът на общината арх. Анастас Карчев, заместник-кметът Анелия Георгиева и общински съветници, които поздравиха победителя.

За безопасно провеждане на събитието в организацията участваха служители на общинска администрация, екипи на полицията, пожарната и МБАЛ – Свиленград. Присъстащите на празника граждани бяха призовавани да спазват противоепидемичните мерки за носене на маски и избягане на струпвания.

Кръст

След ритуала кметът и свещениците се отправиха към обновената по проект на общината сграда на Социален център – Свиленград, където бе отслужен водосвет. По традиция водосвет за здраве и успешна работа бе отслужен и в кабинета на кмета и в цялата сграда на общината.

За пръв път хоро в река Марица край Любимец

33-годишният Атанас Червенков от Любимец бе един от деветте млади мъже, които имаха смелостта да се хвърлят във водите на река Марица и пръв хвана светия кръст на Йордановден край града.

Кръст

Младият мъж участва за трета поредна година в ритуала, но хваща кръста за първи път. „Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство!“, каза Наско след излизането си от водата.

Кръст

Атанас покани всеки желаещ да целуне кръста и за пръв път мъжете заиграха хоро във водите на Марица. Хорото продължи на брега на реката и в него се включиха и част от присъстващите.

Кръст

Празникът Богоявление се проведе и в село Лозен. В него взеха участие 8 мъже, чието желание да се включат в празника бе толкова силно, че специално за повода си бяха поръчали тениски с български шевици. Най-близко до кръста се оказа 30-годишният Васил Илиев от селото, който го спаси от водите на река Лозенска.

Кръст

На Йордановден в община Хасково празнуват 1 525 именици, като 1 245 от тях са в областния град.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button