Хасково

Омбудсманът препоръча на ВиК – Хасково да не вдига цената на водата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуални препоръки до ВиК – Хасково и още 7 оператора в страната да не вдигат цената на водата от 1 януари 2021 г., съобщават от институцията.

Haskovo.info припомня, че през лятото на 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на ВиК – Хасково за периода 2017 – 2021 г. Така цената на водата за битовите потребители от 3 лв. с ДДС за кубически метър стана 3.506 лв. за 2020 г., а за 2021 г. – 3.520 лв.

Омбудсманът е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата качеството й на много маста в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.

В писмото си до управителя на ВиК – Хасково инж. Тодор Марков общественият защитник обръща внимание, че данните на РЗИ – Хасково за периода 16 – 30 ноември 2020 г. от лабораторните изследвания на редица от взетите проби вода от различни населени места в областта са констатирани несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични показатели. „Явно за клиентите на ВиК оператора полза от увеличението на цената на водата няма“, казва доц. Ковачева и настоява да не се прилага новата, по-висока цена на ВиК услугите за област Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button