Хасково

Астрономите от Хасково – в ролята на Ератостен

НаблюдениеАстрономическата обсерватория към Младежки център ще участва в голям международен образователен проект „Опитът на Ератостен“ на 21 юни. Проявата се организира от Европейската организация за астрономическо образование и няколко световни университети.

В нея участие са заявили над 70 организации от цял свят. Целта на проекта е да се повтори опитът на Ератостен, при който той за пръв път в историята преди около 2200 г. успява да измери със забележителна точност за онова време радиусът на планетата Земя.

Опитът се състои в измерването на сянката на вертикален стълб точно по пладне в най-късия ден на годината – Денят на лятното слънцестоене. След получаване на резултатите от експеримента нашата астрономическа обсерватория ще участва и във видеоконферентна връзка между другите частници и Александрийската библиотека в Египет, които са един от основните организатори на проекта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
галилей
галилей
18.06.2010 21:01 21:01

Тогава не е ли най-дългия ден?

Back to top button