Регион

Бостанджии: Следете стриктно вноса, че ще фалираме!

ПротестътПроизводители на дини от Любимец се събраха на протест край пътя за Турция. Тези земеделци са едни от малкото, които не искат директно пари от държавата. Дни преди да оберат реколтата си те настояват да бъдат взети мерки срещу вноса на дини от съседните държави.

Според тях няма законова пречка да бъдат въведени защитни мита за влизащите от Македония и Турция плодове и зеленчуци. 

На границата трябва да има проверки, а данъчните да следят какво влиза и излиза на борсите и на каква цена, заявиха производителите. В момента пазарът в България масово е залят от гръцки дини, които се продават на цена 80 стотинки.

Пратестиращи Дините от Любимец ще се изкупуват в началото на 20 стотинки. Оказва се, че в Гърция производителите още преди да оберат дините получават субсидия от 9 евроцента на килограм. Така реално те могат да продават продукцията си евтино и тя да дойде в България на ниска цена. Любимчани обаче не настояват за субсидии, а за строг контрол, защото според тях голяма част от вносните плодове и зеленчуци влизат незаконно в България.

Производителите от Любимец са изпратили писмо до премиера и земеделския министър и са получили отговор да бъдат по-конкурентноспособни, за да оцелеят.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button