Предлагат увеличение на заплатите на кмета на община Хасково и селските кметове

Хасково

Увеличение на основната месечна заплата на кмета на община Хасково и селските кметове предлага с докладна за януарската сесия на общинския съвет кметът Станислав Дечев.

В нея се припомня, че от началото на 2015 г. досега кметът на община Хасково получава възнаграждение в размер на 2 700 лв. Заплатите на селските кметове варират между 900 и 1 100 лв. Те се определят от общинския съвет, като по закон размерът им не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. Дечев казва в докладната, че съображенията му за това предложение са мотивирани от обстоятелството, че със заплатата на кмета пряко са обвързани и възнагражденията на заместник-кметовете, председателя на общинския съвет и общинските съветници.

По последни данни от Националния статистически институт размерът на основната месечна заплата на министър е около 5 949 лв. Предлага се основното трудово възнаграждение на кмета на общината да бъде обвързано с основната месечна заплата на министър, като бъде определено в размер на 53% от министерското възнаграждение към 31 декември 2020 г. Така заплатата на общинския кмет ще стане 3 153 лв.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. утвърдената сума за кметове и кметски наместници е в размер на 691 200 лв., която е със 73 200 лв. повече спрямо 2020 г. Предлага се увеличение на възнагражденията на селските кметове според броя на жителите в съответното населено място. В първа група са кметствата с население 1 000 и повече жители, а във втора група са по-малките села. Така кметовете на повечето села ще получават по 1 245 лв., а тези на Войводово, Малево и Узунджово – 1 300 лв. Увеличението на заплатите е от 1 януари 2021 г.

Докладна за утвърждаване размера на трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в община Хасково са внесли и общинските съветници от групата „За Хасково“. В нея кметствата са разделени на три групи по население – от 1 001 до 2 500 души, от 501 до 1 000 души и от 200 до 500 души. Тук заплатите са от 1 175 до 1 269 лв. За кметските наместници в Александрово, Горно Войводино, Долно Войводино, Манастир, Николово, Подкрепа, Родопи и Любеново възнаграждението се определя в размер на 80% от това на кметовете на кметства, се казва в предложението.

 

9 коментара

    • Не разбирам на какво основание? Особено пък на селата, там никой за нищо не си мърда пръста, до обяд кафенца, следобяд никакви ги няма!

  • Да увеличат на всички общински служители, че някой се доближиха с тези на метачките!

  • Как не те е срам бе Станьо – що за ламя си бе УМНИК! Назначи сумати некадърнички и некадърници не само по общината, но и по училищата! Държавните институции буксуват от хора, които две думи не могат да разберат като им говориш – но са назначени с твоето ходатайство! Или пък такива приближени нервозни Поцки, като онова лудото и комфортното, дето побърква всички с които си има работа! Ама нали ти назначи бавно мислещата жина – значи може да вършее и вилнее! Станьо, Станьо – заедно с товите комфартни другари и другарки – Кръв да серете и пак да не се отървете!

  • Че какво прави повече кмета от един учител примерно?? Да не казвам от един лекар ????? Че те не получават повече от 1000 лв , а кмета да получавал над 3 000 лв … леле н къде отива света..

  • Мандатност на всички управленски постове по държавните институции! Защото всяка издигнала се проста селянка почва да уволнява и да гони хора. Да си назначава дружките и дори да погребва хора! Мандатност и отворени конкурси, да види цялата общественост какво могат въпросните селянки, от къде идват, какъв стаж имат за работа, която не са работили от години! Такава наглост да се раздават постове и назначения на хора, които нямат нужен опит и съответното образование НИКОГА НЕ БИЛО. Дори по времето на социализма! Това е опасно, почти като да дадеш на непрактикувал хирург например скалпел да оперира. Кой от вас ще легне под скалпела, но за другите нередности всички си затварят очите! За съжаление ще видите трагичните резултати след още няколко години.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.