Регион

С близо 3.2 млн. лв. изграждат нова клетка на депото край Гарваново

3 184 200 лв. ще струва изграждането на втора клетка в Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци край село Гарваново.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев за януарската сесия на общинския съвет в Хасково. В нея се припомня, че депото функционира от 2015 г. и се ползва от общините Хасково, Димитровград и Минерални бани. Геодезично заснемане на клетка 1 е установило, че свободният капацитет осигурява депониране на отпадъци до юни 2021 г. Дотогава трябва да бъде изградена новата клетка 2. Това е ангажимент на трите общини. Има и предписание от РИОСВ – Хасково за запълването на старата клетка и необходимостта от предприемане на действия.

В докладната на Дечев се посочва, че делът на всяка от трите общини при финансирането на новата клетка се определя на база населението и за Хасково е 61.863% и възлиза на 1 969 841 лв. с ДДС. Вече е проведена обществена поръчка и са сключени договори за инженеринг-проектиране, строителство, авторски надзор и строителен надзор за изграждането на втората клетка в депото. Издадено е разрешение за строеж, което е в сила от 10 декември 2020 г.

Строителството може да започне, когато се осигури финансирането. За целта може да се използват отчисленията по Закона за управление на отпадъците. За използването им се изисква решение на общинския съвет, се казва още в кметската докладна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button