Регион

Децата на бежанците са със затруднен достъп до онлайн обучение

Приключи проучването за 2020 г. на нуждите на бежанците по възраст, пол и принадлежност към социална група.

Поради ситуацията с COVID-19 и въведените противоепидемични мерки в по-голямата си част то беше осъществено чрез попълване на въпросници – онлайн и на хартия с възможност за последващо телефонно интервю. Проведени са и няколко фокус групи.

В анкетата се включиха търсещи и получили закрила лица, включително в Харманли, Пловдив и Нова Загора. Отчетена е добрата информираност на бежанците за COVID-19. По-голямата част съобщават, че не са срещали затруднения с достъп до услуги.

Проучването показва, че неправителственият сектор е най-големият източник на подкрепа за лицата. Почти половината от участниците са посочили, че пандемията е оказала негативно влияние върху работата им. Друг важен момент са трудностите с достъпа на децата бежанци до онлайн обучение. Причините са езиковата бариера, липсата на образователна подкрепа, както и липсата на технически средства.

Като цяло секторите, където бежанците изпитват най-големи нужди от подкрепа, са заетост, финансова подкрепа, храна и облекло, образование, здравеопазване и жилищно настаняване. Всички тези резултати бяха представени на онлайн семинар, организиран от Агенцията на ООН за бежанците със съдействието на Държавната агенция за бежанците и с участието на широк кръг НПО и публични институции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.01.2021 16:59 16:59

Ако си бяха останали в Афганистан по добър достъп ли щяха да имат. Защо вменявате вина на българският народ

Дабаджията
Дабаджията
26.01.2021 7:32 7:32

Както винаги в ДАБ пак се у.с.р.а.х.а. А къде са похарчените пари за компютри и свързаност? Отделно тези за продукти от първа необходимост?

Back to top button