Хасково

58 случая на Африканска чума по свинете в Хасковско, започва масова ваксинация срещу Син език

58 случая на Африканска чума по свинете са установени към момента в Хасковска област. Това са съобщили от Областната дирекция по безопасност на храните по време на Областната епизоотична комисия.

От началото на груповия лов през октомври миналата година в областта са открити 55 вторични огнища на заразата по дивите свине. 38 са на територията на община Тополовград, Свиленград – 16 и един е в община Маджарово. Продължава засиленият контрол на промишлените свинекомплекси и кланици в областта.

В ловния сезон през 2020 г. на територията на Горско стопанство – Хасково са взети 153 проби, а от началото на 2021 г. още 11 проби от отстреляни диви свине, като всички са отрицателни. Наблюдава се намаляване на популацията на дива свиня спрямо 2019 г., като пролетната таксация ще се извърши през март, допълват от областна администрация.

От 1 февруари стартира масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни срещу болестта „Син език“. Причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните е установени случаи на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора. По-ранната ваксинация се прави, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет.

В област Хасково са регистрирани 614 лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрацията им.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button