Увеличиха заплатите на кмета на община Хасково и селските кметове

Хасково

Общинският съвет прие предложението на градоначалника Станислав Дечев за увеличение на основната месечна заплата на кмета на община Хасково и селските кметове. 30 съветници гласуваха „за“, 6 – „против“, а един се въздържа.

От 2015 г. досега общинският кмет получаваше 2 700 лв., а възнагражденията на селските кметове варираха между 900 и 1 100 лв. Те се определят от общинския съвет, като по закон размерът им не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. Със заплатата на кмета пряко са обвързани и възнагражденията на заместник-кметовете, председателя на общинския съвет и общинските съветници.

По последни данни от Националния статистически институт размерът на основната месечна заплата на министър е около 5 949 лв. Съветниците приеха възнаграждението на кмета да е в размер на 53% от министерското възнаграждение към 31 декември 2020 г. Така заплатата на общинския кмет стана 3 153 лв.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. утвърдената сума за кметове и кметски наместници е в размер на 691 200 лв., която е със 73 200 лв. повече спрямо 2020 г. Селските кметове ще получават възнаграждение според броя на жителите в съответното населено място. В първа група са кметствата с население 1 000 и повече жители, а във втора група са по-малките села. Така кметовете на повечето села ще получават по 1 245 лв., а тези на Войводово, Малево и Узунджово – 1 300 лв. Увеличението на заплатите е от 1 януари 2021 г.

Съветникът от групата „За Хасково“ Георги Пеев попита Дечев колко ще получават кметските наместници. Кметът отговори, че възнаграждението им ще е 80% от средното за кмет на населено място или около 1 000 лв. След това Пеев оттегли докладната на групата за възнагражденията на кметовете.

След гласуването Камен Тодоров от БСП коментира, че моментът не е подходящ за вдигане заплатата на кмета. По неговите думи това е лош сигнал към обществото в тези трудни дни, когато много хора и бизнеси са пострадали в пандемията. По тази причина от БСП са гласували „против“.

9 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.