Хасково

РЗОК – Хасково: Пациентите не е нужно да посещават лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка

Хронично болните пациенти с лекарствена терапия по протоколи за скъпоструващо лечение не е нужно да презаверяват изтичащи документи в Районната здравноосигурителна каса в Хасково, съобщават от РЗОК.

Причината е, че срокът на валидност на старите протоколи се удължава служебно в извънредната епидемична обстановка до 30 април 2021 г. Пациентите не е нужно да посещават лекуващия лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка. Те могат да ги получат без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. Задължително условие е да получат лекарствата си без рецепта само от същата аптека, от която са ги получили последния път, посочват от Здравната каса.

От началото на годината инсулинозависимите пациенти не трябва да презаверяват в РЗОК протоколи за тест-ленти за отчитане нивото на кръвната захар. Ангажимент на лекуващия лекар е да прецени кога лицето има право на следващо изписване според специфични критерии. Ако в рецептурната книжка няма възможност за вписване на нови данни, се допуска допълването със страници по образец в аптеката, без да е необходимо посещение на общопрактикуващия лекар. При необходимост от заверка на нова рецептурна книжка или вписване на нова диагноза в нея не е нужно посещение в РЗОК. Достатъчно е посещение само при общопрактикуващия лекар. Създадена е организация за подаване на информацията от лекарите в касата, уточняват от там.

Сигнали за нарушени права или запитвания към РЗОК – Хасково могат да се направят на е-mail: signal@has.nhif.bg.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.02.2021 22:15 22:15

A zenata na lekarstvata kakva chte e?S otstypka ili ne?

Back to top button