Регион

„Детски свят“ със сертификат за безопасност

Детската градина „Детски свят“ в Харманли е сертифицирана като отговаряща на изискванията за безопасно детско заведение и получи специален стикер.

Тя е част от международен проект, подкрепен от ЕС чрез програмата „Еразъм+“. Водеща организация е Австрийският Червен кръст, а партньори са БЧК и червенокръстките организации на Република Северна Македония, Сърбия и Хърватия.

Целта е повишаване на осведомеността и подобряване на готовността при бедствия и оказване на първа помощ в училища и детски градини в 5-те държави. Това се налага, тъй като поради климатичните промени в бъдеще могат да се очакват по-чести екстремни събития като наводнения, суши, студени и топлинни вълни, при които децата са сред най-уязвимите.

В инициативата, в която са включени областите Кърджали, Пловдив, Смолян и Хасково, участва и СУ „Неофит Рилски“ в Харманли. В рамките на проекта беше създадена онлайн платформа за намаляване на риска от бедствия и оказване на първа помощ и психосоциална подкрепа при критични ситуации. Тя предлага и каталог със занимателни дейности по тези теми и много други информационни материали за учители, родители и ученици.

Към полезната инициатива сега се присъедини и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в хасковското село Конуш, информира инж. Венета Стойчева, главен специалист в БЧК – Хасково. Там предстои обучение по училищна и пожарна безопасност, маркиране на евакуационни изходи в случай на наложило се извеждане от сградата и други мерки за гарантиране на безопасността и здравето на учениците.

В дейностите пряко участие вземат учители, доброволци на Българския Младежки Червен кръст, представители на местни структури на МВР, Пожарна безопасност и защита на населението, медици и други експерти, посочват организаторите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button