Регион

16.7 млн. лв. е планираната инвестиционна програма в Димитровград за 2021 г.

Планираният размер на инвестиционната програма на Община Димитровград за 2021 година е 16 758 971 лв. Тя беше представена на публичното обсъждане на проектобюджета на общината за 2021-а тази вечер, съобщават от кметството.

С тези средства са предвижда да бъдат извършени ремонти на улици и благоустрояване в града и по селата. Сред акцентите са ремонт на част от булевард „Раковски“, реконструкция на булевард „Стефан Стамболов“ от моста над река Марица, ремонт на една от основните улици в село Крепост, основен ремонт на улици „Пеню Хасърджиев“ и „Иван Катъров“ в Меричлери, основен ремонт на улици в квартал „Черноконево“, ремонт на общински пътища, основен ремонт на фасада на сградата на Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, укрепване и възстановяване на моста над река Марица.

Бюджет

Проектът за бюджет беше представен от кмета Иво Димов и старши експертът „Бюджет“ в общината Галя Делчева. „Този бюджет ще е истинско предизвикателство. Ще продължим да се придържаме към стриктната финансова дисциплина да харчим толкова, колкото имаме. Бюджетът е обърнат към малките населени места и кварталите“, каза Димов.

54 221 085 лв. е рамката на проектобюджета за 2021 г., от които 28 364 070 лв. са приходите за делегирани от държавата дейности и 25 857 015 лв. – от планираните общински приходи. Проектобюджетът за 2021 г. е с 22% ръст спрямо този за 2020 г. Основно увеличението се дължи на държавните трансфери, които са средно със 17% по-високи спрямо същите за предходната година, както и на реализирания в края на 2020 г. преходен остатък.

Най-много средства ще бъдат отделени за образованието – 21 545 153 лв. От тях 60 000 лв. са предвидени за шест от големите училища в общината, които ще могат да кандидатстват за финансиране от по 10 000 лв. за разработване на иновативни технологии, които да внедрят в образователния процес.

За здравеопазване се предвиждат 1 041 003 лв. и 3 900 406 лв. – за социално осигуряване, подпомагане и грижи. В разходите за култура и спорт се отделят 3 312 681 лв., като от тях за първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината.

И през 2021 година ще продължи изпълнението на проекти със средства от Европейския съюз. Сред тях са изграждане на Център за временно настаняване, благоустрояване и реконструкция на парк „Марица“, основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев“, реставрация и ремонт на Културен дом „Химик“. Ще продължи и изпълнението на проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на печките на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, както и други проекти, които общината спечели и реализира от 2020 г.

Общинският съветник Калина Монева е попитала за предвидените средства за Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково. Димов е отговорил, че има подадено проектно предложение, което се очаква да бъде финансирано. Живеещи в квартал „Габера“ са попитали дали е възможно да се изгради инфраструктура във вилната зона там. Кметът е казал, че за трайното решаване на проблема с изграждането на цялостната подземна комуникация са необходими над 5 млн. лв., които общината сега не може да отдели. Той е допълнил, че винаги се отзовавал на нуждите на хората там и досега общината неколкократно е насипвала чакъл и е изграждала улично осветление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button