Регион

Девет години от наводнението в село Бисер

Сутринта на 6 февруари 2012 година близо 3-метрова вълна залива харманлийското село Бисер.

Водата е от язовир „Иваново“, чиято стена не успява да издържи на валежите от последните дни. В Бисер умират 6 души. Още четирима намират смъртта си в региона същия ден. Съборени са 56 къщи, а над 100 други са повредени и по-късно са съборени.

Започват акции за събиране на помощи. Държавата обещава, че ще построи отново съборените къщи. Над 30 семейства получиха нови домове, а за останалите парите не стигнаха.

Разследването за причините за трагедията мина през хасковската, военната, върховната и пловдивската прокуратура. В края на януари тази година Харманлийският районен съд не даде ход на делото за наводнението в селото заради нередовно призоваване на част от свидетелите. Единствен обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Междувременно над 30 са делата, спечелени от пострадалите срещу община Харманли. Именно общинското ръководство тогава те определят като виновно за последствията, тъй като не били уведомили навреме хората за идващата опасност.

За четвърта година в Бисер не се отслужва панихида, каза пред Haskovo.info кметът на селото Валентин Найденов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.02.2021 11:37 11:37

Гърбавите не могат да бъдат осъдени. Други са методите и начините.

Back to top button