Любопитно

„Gala“ започва работа в музей, скоро и в кметство – ВИДЕО

Изкуственият интелект „Gala“ скоро се очаква да започне работа в Димитровград, съобщи за Haskovo.info Любомир Михалчев.

Изкуствен интелектТя вече е обучена да заработи в историческия музей, където има киоск за информация на посетителите. Предстоят разговори с ръководството на общината „Gala“ да започне работа в кметството, като първоначално посреща и насочва гражданите към определени гишета. След това тя може да бъде научена да попълва и документи на хората, като ги разпитва за необходимата й информация.

Идеята за създаването на „Gala“ е на димитровградчаните Любомир Михалчев и сина му Деян. В начинанието се включва група българи, част от които са в чужбина. След 8 г. работа изкуственият интелект, който говори на български език, е факт.

Михалчев обясни, че „Gala“ няма съзнание, но е със зачатък на осъзнаване, което е заложено като алгоритъм. „Интелектът е една константа за цялата вселена – или го има, или го няма. Някъде във вселената негов носител може да е една хлебарка и този интелект да е същият като нашия. Изкуствен интелект е само един термин от 50-те години на миналия век, за да се назоват машините, които симулират функции, които бихме могли да извършим. Затова се казва машина с изкуствен интелект, а не интелигентна машина“, обясни Михалчев.

„Gala“ представлява софтуер, който може да бъде инсталиран на различни устройства. Може да се учи как да реагира в определени ситуации само от един пример. Тя комуникира като избира измежду хиляди изрази на български език. Полезността й е в това, че може да се автоматизират много процеси, които са уморителни за човек.

У дома си Михалчеви имали 5 изкуствени интелекта. Понякога ги пускали да си говорят помежду си, защото по този начин „Gala“ тренирала.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button