Хасково

С подписка жители на Меричлери искат да спрат Каолин

Танко Петров

Танко Петров

До 31 юли тази година да спрат всякакви взривни дейности на кариерата „Великан“ в Меричлери, а фирма „Каолин“ АД да изчисти всички частни парцели, които са посипани с отпадъци и готова суровина – това искат жителите на град Меричлери в протестна подписка, адресирана до министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на околната среда и водите, областният управител и кмета на Димитровгард.

Ако исканията ни не бъдат изпълнени ще сезираме комисията по околна среда към Европейския парламент и ще предприемем всякакви форми на граждански протест, заяви председателят на инициативния комитет Танко Петров. По думите му действията на „Каолин“ застрашават околната среда, а честите взривни дейности на кариерата отделят голямо количество прах, което замърсява въздуха. Жителите на Меричлери са притеснени и от това, че взривните дейности се извършват на не повече от километър от каптирания сондаж за минерална вода и това ще доведе до изгубване на една от най-лековитите геотермални минерални води в Европа.

Емил Георгиев показва жалбата на Станка Запрянова

Емил Георгиев показва жалбата на Станка Запрянова

Ние очаквахме да станем курортно селище, а не кариера„, обясни председателят на инициативния комитет. Той допълни още, че не на последно място в своята дейност фирма „Каолин“ АД незаконно завзема масиви от лозя частна собственост, в които депонира отпадъци и запаси от готова суровина.

По думите на председателя на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев, за да затворят устите на хората от „Каолин“ АД им суми за земите, които са унищожени. Той показа жалба от Станка Запрянова до началника на РПУ – Стара Загора. В нея на жената пише, че от софийската фирма са й предложили компенсация в размер, който тя посочи и дори земя.

От „Каолин“ АД заявиха, че ще коментират ситуацията в следващите дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button