Регион

Митничари конфискуват натъпкани с контрабанда коли, 140 чакат на паркинг край границата

140 коли, задържани от митническите власти, се съхраняват на служебните паркинги край Свиленград, съобщиха за Haskovo.info от Агенция „Митници“.

Става въпрос за леки коли, микробуси, автобуси и камиони. Част от тях са задържани по висящи случаи, а други са отнети в полза на държавата по приключени административни и досъдебни производства.

Наскоро от Митниците обявиха търг за продажбата на 14 от леките коли и на един микробус. Те са задържани при проверки на ГКПП „Капитан Андреево“. Началните им тръжни цени са от 430 до 3 750 лв.

Коли

В две от колите през 2018 г. са открити контрабандни стоки. В единия от автомобилите е пътувал чужденец от Турция през България за Западна Европа. Между задните седалки в купето на колата под кутии със зехтин са открити 24 кг. тютюн за наргиле, без акцизен бандерол, собственост на шофьора.

Вещо лице определило продажна цена на откритата стока в размер на 6 072 лева, а стойността на автомобила е 3 500 лева. На нарушителя е наложена и глоба в размер на 12 144 лева, т.е. 200% от продажната цена на стоката, както е регламентирано в закона.

В друг от леките автомобили, които се продават на търг, са открити 312 монети от 22-каратово злато с тегло 2.184 кг. на стойност 140 278 лв. Турски гражданин ги е укрил в чекмедже под една от предните седалки.

28 автомобила, от които 17 камиона, са предоставени безвъзмездно на държавни институции. Сред тях са Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Лесотехническият университет.

В зависимост от конкретния случай превозното средство може да бъде освободено на определен етап от производството или да се постанови отнемане в полза на държавата. Отнемането става след влизане в сила на наказателното постановление или решение на съда. За отнемането на превозното средство определящо е и съотношението между стойността на контрабандата стока и стойността на автомобила. На отнемане подлежат и коли с тайници, дори да са празни, при установено повторно нарушение. При първо нарушение на автомобил с тайник се налага глоба.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button