Регион

Студенти от САЩ и Русия на разкопки край Хухла

РазкопкиАрхеологически разкопки на крепостта „Родостюик“ в местността Балък дере край ивайловградското село Хухла започнаха в края на миналата седмица, съобщиха за Haskovo.info от общината. В продължение на месец екип от археолози под ръководството на главния уредник в Националния исторически музей Ивайло Кънев ще продължи работата по проучванията, започнали през 2004 година. В разкопките ще участват студенти от САЩ, Русия и от страни членки на Европейския съюз

Крепостта е изключително ценен археологически обект заради дебелия културен пласт, в който са намерени свидетелства за живота на това място в продължение на 900 годидни, коментира археологът Ивайло Кънев. Едни от най-интригуващите находки са коланна апликация и шимански звънчета, които са свидетелство, че и прабългарите са влизали в крепостта. Откритите гривни и накити в гробовете на млади момичета дават основание да се смята, че крепостта не е била само стражева. Имало е практика хановете да пращат доверени боляри по границите да ги пазят, сподели Ивайло Кънев. 

Разкопките ще бъдат финансирани от община Ивайловград, Националния исторически музей и спомоществователи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button