Хасково

Хасковлии питат за повече паркоместа и ремонт на тротоари на общественото обсъждане на проектобюджета

Има ли предвидени средства за изграждането на повече паркоместа и ремонт на тротоари в Хасково, бяха част от въпросите, които зададоха граждани на кмета Станислав Дечев на общественото обсъждане на проектобюджета за 2021 г. в зала „Дружба“.

Хората искаха да знаят още дали има заделени пари за ремонт на сгради с падащи мазилки, за поддръжка на междублокови пространства, за LED осветление на пешеходните пътеки, за микробус за хора в неравностойно положение. Хасковлии се интересуваха и дали новият закрит плувен басейн ще бъде достъпен за хора с увреждания, как ще се разреши проблемът с блоковете на улица „Акация“, до които се изхвърлят боклуци от живеещите там, как общината ще се справи с бездомните кучета.

Бюджет

Кметът каза, че за междублоковите пространства ще отговаря „Екопрогрес“, а за изграждането на тротоари през годината са заделени 200 000 лв. Дечев посочи, че общината не може да ремонтира мазилки на частни сгради, а новият басейн ще бъде пригоден и за хора с увреждания, като в момента се работи по проекта. Комисия е обследвала града, като се планира определени тротоари да бъдат превърнати в паркоместа. Той допълни, че ежемесечно общината почиства купищата боклуци на „Акация“, които продължават да се трупат, но не са заловени извършителите, за да бъдат санкционирани. Градоначалникът каза, че идеята за LED-осветлението на пешеходните пътеки не е лоша и посочи, че няколко пътеки в града вече са осветени с прожектори. Според него един бус за хора с увреждания не е достатъчен, защото заявките към него биха били много и от различни населени места в общината. По думите на Дечев, проблемът с бездомните кучета е комплексен и без помощ от държавата и взаимопомощ между общините не може да бъде решен. От кметството ще изграждат приют в бившето летище „Узунджово“, където кучетата ще имат по-дълготраен престой.

Станислав Дечев представи инвестиционната програма на общината за 2021 г., която е в размер на 15.5 млн. лв. Както Haskovo.info писа, 200 000 лв. са предвидени за ремонти на училищни дворове, 550 000 лв. са за санирането на общежитието на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. С 200 000 лв. ще се ремонтира Детската градина по изкуствата. 1 035 681 лв. са предвидени за подмяна на водопроводната мрежа в областния град. За ремонта на стадион „Младост“ са заделени 501 042 лв. 180 000 лв. ще са за втория етап от водоснабдяването на село Маслиново. За канализация и възстановяване на уличното платно на улица „Враца“ в квартал „Хисаря“ са заделени 373 054 лв. За втората клетка на депото край село Гарваново са предвидени 1 974 260 лв. За парка зад ДНА са отделени 3.9 млн. лв. Корекцията на коритото на река Хасковска ще започне с 1 млн. лв. За спортния комплекс със закрит плувен басейн са предвидени 1 315 463 лв. С 573 710 лв. ще се благоустрояват междублокови пространства. За първия етап от доизграждането на канализацията в квартал „Болярово“ са отделени 294 560 лв.

Кметът допълни, че с около 60 000 лв. ще бъде извършен ремонт на моста на булевард „Съединение“ до жп гарата. Там ще се подменят перила, осветление и ще се ремонтират още елементи от съоръжението.

Рамката на проектобюджета по приходната и разходната част е 104 402 021 лв. и предстои да бъде одобрена от общинския съвет.

Бюджет

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Илко
Илко
13.02.2021 13:28 13:28

Кмете стига лъга! Всички знаем,че нищо няма да се направи!

беемве без ляв мигач
беемве без ляв мигач
13.02.2021 14:10 14:10

Приветствам разрушаването на тротоари за да угодим на неправилно спрелите автомобили. Евала!
И поне половината от парка зад ДНА трябва да е за спиране на коли, а паметникът да се премести някъде по в ъгъла за да не пречи.
Така като се замисля и басейнът трябва да пригоди да може да се плува без да слизаш от колата си. Иновации трябват!

Анонимен
Анонимен
13.02.2021 21:30 21:30

Не е въпрос да се угоди. Просто заради многото коли няма къде да се паркират. Това е огромен проблем, който трябва да намери решение. И тъй като той е свързан пряко с ежедневието на всеки е доста по-важен от много други неща, без които може.

беемве без ляв мигач
беемве без ляв мигач
14.02.2021 10:19 10:19
Отговор до  Анонимен

Адресирате погрешно проблемът, съответно и решението, което се предлага е грешно. Градът ни постоянно намалява като население, многото коли са чисто визуална илюзия поради 2 причини.
Основният проблем е абсолютно безотговорното шофиране. Спиране на неразрешени места, спиране в кръстовища, спиране на места, където се ограничава видимостта. Всичко това се получава от тоталният отказ от контрол от компетентните органи. Вижте какво се случва с движението около училищата под погледа на нищоправещи полицаи. На това ли учим децата си?
Вторият проблем е, че българите са комунисти. Ще си купим 2-3 коли, но няма да им осигурим паркоместа, където да нощуват. Държавата трябва да ни ги осигури! Нека да дадем торба пари за псевдоджип и да го паркираме върху тротоара. Това е проблем! Трябва да поискаме общината да махне тротоара!
Разходете се до София или още по на запад да видите голям град и много коли. В Хасково почти всичко е на 15 минути пеша. Ако автомобилът е по-важен от много други неща, трябва сериозно да се замислите за здравето си.

Back to top button