Регион

С молитви за повече слънце обраха първите стръкове бамя в Здравец

Сезонни работнициЗа трета поредна година в димитровградското село Здравец се проведе ритуал, свързан с първия ден, в който се бере бамята. На полето беше отслужен молебен за здраве и берекет. Специални гости на церемонията бяха градоначалникът на Димитровград Стефан Димитров и кметовете на селата Добрич, Странско и Радиево.

На молебена се  отправиха молитви за много слънце, защото бамята е топлолюбиво растение и не дава достатъчно плод, ако времето е хладно и дъждовно. Тя се бере всекидневно, до падането на сланата през есенните месеци.  

Общо 350 дка са засети с бамя в село Здравец, като всяка година за брането на бамята пристигат сезонни работници от много краища на България. Преди години в селото са се отглеждали над 800 дка с бамя, но в последните години те са намалели. Една от причините е липсата на  работната ръка, както и липсата на инициатива при отглеждането на земеделските култури.

Молебена Питата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button