Регион

Забраниха водата на две села заради завишени стойности на уран

Заради завишени стойности на естествен уран се ограничава за пиене и готвене водата на маджаровското село Бориславци и симеоновградското село Свирково, съобщават от областна администрация.

Изследваните проби от водата са показали стойности на уран от 0,034.4 mg/l на водата на Бориславци и 0,044.8 mg/l на Свирково, при определена максимално допустима стойност 0,03 mg/l.

От днес Регионалната здравна инспекция е връчила предписание на ВиК – Хасково за ограничаване ползването на питейната вода и осигуряване на водоноски до отстраняване на несъответствието. Връчени са и писма до кметовете на общините Симеоновград и Маджарово за уведомяване на населението на селата. До няколко дни РЗИ и ВиК ще вземат нови проби за установяване качеството на водата в двете села.

Haskovo.info припомня, че през последните години във водата на двете села бяха отчитани завишени стойности на естествен уран. Последно водата на Бориславци беше разрешена за пиене на 2 август миналата година, а на Свирково – през юли 2017 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button