Любопитно

Унгария показва в Хасково „Сладки посланици – Гастродипломация“

Хасковските любители на тортата „Добош“ могат да научат историята на вкусното изкушение, ако посетят фотоизложбата „Сладки посланици – Гастродипломация“, предоставена от Унгарския културен институт в София. Домакин е Регионалният исторически музей.

Унгарската кухня е един от най-добрите посланици на страната като й печели почитатели навсякъде по света. Това става и с тортата, носеща името на потомствения готвач Йожеф Добош (1847–1924). Неговата „Унгарско-френска готварска книга“ и днес може да се използва успешно от професионални готвачи и по-смели домакини. Прочутата си торта представя за първи път на Националното изложение през 1885 г., а през 1906 г. безплатно предава секретната дотогава рецепта.

Изложбата е посветена на 100-годишнината от смъртта на шоколатиера Емил Жербо. Той предлагал сто вида сладки за чай, специални торти и бонбони в опаковки – истински шедьовър. За първи път произвежда „котешкото езиче“, познато и у нас в роден вариант.
Експозицията гостува със съдействието на Община Хасково, а инициатор е джазменът Димитър Русев. Поводът е националият празник на Унгария – 15 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button