Регион

Р.Плевнелиев: През лятото България може да събере 20 млн.лв. от винетки

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Само от транзитно преминаващи автомобили през България в летния сезон държавата може да събере 20 милиона лева от винетки. Това съобщи на граничния пункт Капитан Андреево министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, където се увери, че системата за контрол на винетките на чуждите автомобили на изхода на България работи. Преди на напуснат страната всички коли се сканират и ако нямат стикер или той е фалшив шофьорите си купуват на място.

Според министъра обаче много по-важно е купуването на винетка на влизане в България да стане задължително, а не да се контролира след това, защото по този начин приходите в хазната ще са гарантирани. Сега на граничния пункт купуването на винетка от влизащите в страната автомобили е по избор. Те могат да се снабдят със стикер и от бензиностанциите извън пункта като така си спестяват банковата такса за обслужване от около 5 лева.

„Ние очакваме през територията на България да минат около 1,5 – 2 милиона коли в пиковия период – това е юли и август и то специално след 15 юли  до края на август месец. Очакваме приходи и това е изключително силен сезон за събирането на винетни стикери – между 10 и 20 милиона лева.“.  За първите 6 месеца на тази година от винетки са събрани 150 милиона лева, а през цялата 2008 например – 200 милиона, допълни още министърът.

Посещението му на ГКПП Капитан Андреево днес съвпадна с поредната опашка от товарни автомобили. Причината за нея е срив в компютърната система на турския пункт и проблем с флашките на българския. По обяд движението бе възстановено.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button