Любопитно

Подреждат изложба за казармата „Когато момчето става мъж…“ в Димитровград

Изложбата „Когато момчето става мъж… Казармата през „онези“ 45 години“ ще бъде подредена в навечерието на 3 март в Историческия музей в Димитровград, съобщават от общината.

Чрез преки спомени, разкази, документи и научен анализ, с много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период. Проследяват се обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.

Изложбата включва още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение, абитуриентски мъжки костюм, униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски, гвардейски калпак, военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски, медали, предназначени за войнишкия състав, предмети от войнишкото снаряжение и предмети за различни служебни дейности, лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и вътрешноказармения всекидневен живот. Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.

Всички инициативи и събития през 2021 г. ще бъдат посветени на 70 г. музейно дело в Димитровград. Изложбата ще бъде открита на 2 март в 11:30 часа. Тя ще гостува в музея до края на април.

Автор е д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
25.02.2021 12:26 12:26

Стига с тия соц простотии, беше пълна гавра с младите хора тая казарма! Абсолютно губене на време- някакви прости фатмаци се гаврят с войниците, на практика си беше затвор. Още ли има хора които да ви вярват?

Хан ювигий
Хан ювигий
27.02.2021 15:48 15:48

Всички казарми по света са такива.

Няма значение дали е от Соца от капитализма, монархията или робовладелски строй.

Back to top button