Хасково

След дебати приеха бюджета на община Хасково за 2021 г.

След близо едночасови дебати общинският съвет прие бюджета на община Хасково за 2021 г. с 32 гласа „за“, 7 – „против“ и 1 – „въздържал се“. Рамката на бюджета по приходната и разходната част е 104 402 021 лв.

Преди това общинските съветници отхвърлиха предложението на Богдан Кирилов от БСП еднократното финансово подмогане на новородено или осиновено дете да бъде 1 000 лв. Сега помощта е в размер на една минимална заплата.

Камен Тодоров от БСП каза, че в бюджета има много средства, предвидени за централната градска част, но малко за кварталите, дострояването на църквата в квартал „Орфей“ и за селата.

Цвети Лалов от ГЕРБ посочи, че новият бюджет е с 27 млн. лв. повече от този през 2020 г., като има много средства за инфраструктура и доходи, което е в полза за града.

Кметът Станислав Дечев заяви, че това е реалистичен и изпълним бюджет. В него има заделени средства за подобряване качеството на водата и ограничаване на загубите. Дечев каза, че трудно се строи храм и общината не може просто да прехвърли 1 – 2 млн. лв. за църквата в „Орфей“, а предстои организирането на нови дарителски кампании. Кметът допълни, че на този етап финансовата помощ за новородено е достатъчна, а предложението тя да стане 1 000 лв. няма финансова обосновка. Той допълни, че почти двойно е увеличен бюджетът за селата. Отделно от държавата са отпуснати 2.5 млн. лв. за ремонт на улици, какъвто не е правен в последните 20 г. Заделени са и 250 000 лв. за ремонт на тротоари и отваряне на паркинги в Хасково.

В дневния ред на сесията не беше включена извънредната докладна от БСП за предстрочното освобождаване на управителя на Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково д-р Матей Матеев. Според вносителите е незаконно той да е едновременно управител на хасковската болница и на тази в Димитровград. Председателят на общинския съвет Таня Захариева каза, че докладната няма характера на извънредна, защото не засяга въпроси от спешен порядък. След това на няколко пъти Богдан Кирилов и Камен Тодоров взимаха думата и запазваха мълчание, което беше прекъсвано от Захариева.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button