Избори 2021

Внукът на проф. Недялка Симеонова подготвя второ дарение в Хасково

Внукът на виртуозната цигуларка проф. Недялка Симеонова – Филип Симеонов подготвя ново дарение в Хасково. След като вече подари на музея куфар и партитури на баба си, сега той ще осигури стотици томове литература.

Вече са събрани близо 300 книги, които са били част от неговата лична библиотека и тези на наследниците на Радой Ралин – Кин и Стефан Стоянови, както и на Георги Ангелов. По-голямата част е художествена литература, но има и специализирана, например по актуалната тема за водохващането и развитието на водните ресурси. Книгите ще отидат в някое от по-малките читалища в Хасково.

„Роден съм и живея в София, но съм признателен на Хасково, че продължава да поддържа музикалните дни „Недялка Симеонова“ и жив спомена за баба ми. Затова настоях дарението да е именно за Хасково“, разказа Симеонов.

Филип СимеоновДнес той посети Регионалния исторически музей в Хасково, където са изложени част от дарените вещи на великата цигуларка. Чрез това дарение Филип Симеонов е изпълнил волята на своя покоен баща, именитият джазмен Димитър Симеонов, който е искал всички съхранени вещи да станат притежание на родния град на световно известната му майка.

 

В родословното дърво на голямата фамилия през годините е имало 22 музиканти. Част от дарението са екземпляри от книгата на Димитър Симеонов „Живея за музиката“ – автобиография на саксофониста, композитора и преподавателя в Консерваторията, ръководител на славния оркестър „София“.

„Хасково ми е на сърце и съм издигнат за кандидат за народен представител от 29 МИР – Хасково в листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ под №15 и вярвам, че ще направим така, че връзката човек – парламент – закон да бъде много по-бърза и лесна“, каза още внукът на проф. Недялка Симеонова.

Филип Симеонов е съдебен заседател и определя това като обществен дълг, а и така искал да види отвътре къде точно е проблемът на съдебната система. За последните 4 г. той се е убедил, че в нея има големи пропуски – много неща са законни, а за хората отвън са неморални и не трябва да се случват. Затова иска следващото Народно събрание да промени така нещата, че да няма нищо което да е законно, но не е морално.

Внукът на Недялка Симеонова следи музикалния живот в България и казва, че е тъжно, че класическата музика постепенно изчезва. Едно от нещата, за които ще се бори ако е в следващия парламент е за нов закон за културата, защото нещата по отношение на тази музика в България трябвало да бъдат подредени по обратния ред и не можели да бъдат чисто икономически. Проблем имало и в базата, защото в София например за изнасянето на истински хубави концерти е останала само зала „България“, но скоро тя щяла да затвори за реконструкция. Добри изпълнители имало, но много от тях търсили развитие в чужбина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button