Хасково

Архитект Кристина Техова с проект за съвременна Национална детска болница

Архитект Кристина Техова от Хасково изготви съвременен проект за Национална детска болница в България.

Конкурс
Арх. Кристина Техова

Това е нейният дипломен проект, с който хасковлийката завърши с отличие УАСГ – София. В момента Кристина работи като архитект в архитектурното студио Stephen George International.

„От няколко години е започнала борбата за съвременна Национална детска болница в България. Много други събития отклоняват вниманието от този проблем и каузата много често остава сякаш избутана в ъгъла, позабравена от обществото ни. За да се осъществи един такъв проект е нужно да променим начина, по който възприемаме болничната архитектура“, каза пред Haskovo.info Техова.

По нейните думи, първо трябва да осъзнаем колко силно болничната архитектура влияе на оздравителния процес на пациентите. Тук основен фокус трябва да бъдат децата, как те се чувстват на това място и с какво може това да помогне на тяхното лечение. Така тя избира това предизвикателство за дипломен проект, с което да представи сграда, която не прилича на болниците, които сме свикнали да виждаме.

При избора на подходящо място хасковлийката е преценила, че предоставеното петно по наличното задание – в карето на Медицинска академия в София, има няколко недостатъка. Изграждането на още една голяма болница в карето на Медицинската академия не предполага бърз достъп до нея от и извън града поради тежкия трафик около мястото. Петното, отредено за изграждането ѝ, предвижда високоетажна сграда, където децата няма да имат досег с природата и терена, а ще бъдат затворени по етажите и гледката от тях ще бъде към други стари болнични сгради.

Проект

Затова Кристина избира терена на „София Ленд“. Там има бърз достъп до мястото в града, с автобусни спирки и метростанция, и от други градове – поради близостта с булевард „Цариградско шосе“. Намира се на границата между града и гората – предпоставка за добра връзка и с двете. Теренът е достатъчно голям за изграждане на ниска широкоплощна сграда, която да работи като един организъм. Има предпоставки за обособяване на нов „здравен център“ поради близостта с болница „Токуда“ и офисите, които могат да бъдат давани под наем на фармацевтични компании. Самата история на мястото, отнето от гората за създаването на „София Ленд“, който е предназначен за децата – след години забрава то може да бъде възродено и отново да служи на децата, връщайки дори и природата в себе си.

„Намирайки се на границата между гората и града, самата сграда пресъздава мястото, където тези две явления се срещат и навлизат едно в друго. Тя представлява дифузна среда, съставена от обеми, проникващи в гората, и множество зелени зони, разпръскващи се между тях. Коридорите в нея не са дълги и тъмни, а добре осветени, отвеждащи погледа ни към зелени вътрешни дворове, минавайки през общи пространства за изчакване и игра“, казва архитект Техова.

Големият мащаб, който предполага сградата, е разбит на по-малки обеми с разместени прозорци, които създават един малък детски град. Павилионната структура на отделенията създава чувство за дом у децата, а цветните колони им служат за ориентир и са част от детската игра.

Проект

Според Кристина, чрез тези изразни средства е представен един свят, който много лесно се възприема от детската психика. Близостта с природата е здраво свързана с оздравителния процес на децата. „Основната цел на проекта е пълното бягство от усещането за болница такава, каквато познаваме, като се акцентира на положителното влияние на архитектурната среда върху състоянието на децата и тяхното здраве“, допълни арх. Кристина Техова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Вела Казакова
Вела Казакова
07.03.2021 18:00 18:00

Браво, Криси! Поздравления и бъдещи успехи!

Back to top button