Избори 2021

Катя Панева: Системата с електронните рецепти „забива“ така, както е забила и държавата

Катя Панева е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацията. Тя е собственик на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Създател е на фонд „Ин Витро“ в Димитровград и е негов председател. Майка е на три деца. Водач е на листата Коалиция „Демократична България – Обединение“ в 29 МИР-Хасково.

– Как в България майка на 3 деца може да има собствен бизнес и едновременно с това да се занимава с политика?

– Всичко е до организация. Успявам да отделя необходимото време за децата. Хубаво е, че в частния бизнес мога да съчетавам личния живот с работата. Както вече казах – въпрос на организация е.

– Вие сте единствената жена в листата, водач сте, какво ви мотивира?

– Мотивира ме, че в коалиицията работим хора с различни професии и характери, но с общи принципи и цели. А това, че само аз съм жена в листата стана случайно. Но пък си има и позитиви – днес, на 8 март, всички цветя в нашия щаб ще са за мен (смее се). Поздравявам всички жени и майки с днешния празник, както и всички дами в кандидат-депутатските листи. Иска ми се да вярвам, че всяка една мисли само за добруването на българите.

– При представянето на листата си, заявихте, че „Демократична България“ в Хасково е отбор с ясна визия за промяна. Как ще осъществите идеите си, бихте ли обяснила по-конкретно?

– Общото на всички в листата ни е силната мотивация за промяна. Промяна, не само на думи, а реална. Тя трябва да започне да се случва веднага. Вжното е, че тук сме 16 различни човека, но с общи идеи и конкретни възгледи. Що се отнася до нашите идеи те са ясни – от години говорим за тях. Дали ще се осъществят зависи само и единствено от избирателите.

– Какви са приоритетите на „Демократична България“?

– Програмата ни за управление е над 150 страници и няма да ни стигне мястото за това интервю, за да ги изредя всички. Хората могат да я прочетат на сайта на коалицията demokrati.bg. Но основното, за което говорим отдавна е подкрепата на малкия и средния бизнес. Децентрализацията на местната власт също, защото така може да се осигурят по-качествени и адекватни решения за местните общности. Решения, които реално да се справят с проблемите на хората. А хората, за съжаление, все повече губят доверие към политиците.

– Защо се случи така?

– Предизборни обещания – много. Вот след вот, едни и същи гръмки фрази и нищо реално. Зад кулисите са корпоративните интереси, превърнали държавата ни в балон. Търсим реалността. Това може да стане с промянана на финансирането в общинските бюджети. Данъкът не се вдига, а просто трябва да се повиши процентът, който остава в местния бюджет. Така общинската власт, която е по-близко до хората, ще има по-голям финансов ресурс за разрешаване на реалните проблеми. Така и кметовете няма да са толкова зависими от централната власт. Ще се промени и догмата, че „по-добрият избор“ е кметът, подкрепен от държавната власт. Ако децентрализацията е реална, ще има и повече възможности за малкия и средния бизнес. Това са хора, които искат да се развиват по родните си места, дават работа, инвестират и са данъкоплатци.

– Нека засегнем и темата с електронните рецепти, за която говорите отдавна. Каква е ползата от тях?

– Никаква, все още, защото реално ги няма. Пак каруцата бе впрегната пред коня от сегашното министерство на здравеопазването. Метафорично казано – системата „забива“, както е забила държавата ни на дъното на всички позитивни класации в ЕС.

Спомняте си, че се взе решение за електронна рецепта и се обнародва в Държавен вестник. След това всички звена по веригата трябваше да заработят без ясни правила, без да са пригодени софтуерите им за това и в движение, с огромен риск се изпълняваха, вследствие на което повечето лекари и аптеки решиха да отложат издаването и обслужването на електронни рецепти.

Би следвало редът да е следният: Първо се създава системата за издаване и обслужване на електронна рецепта, тества се определен период от време. Отстраняват се всички грешки, изясняват се правилата и чак тогава се обнародва в Държавен вестник и се пуска в употреба. Опитаха се в условие на пандемия, хаос и страх да замажат очите на хората, а действителността е друга, все още не са готови нито лекари, нито аптеки. В момента, вместо да се облекчи работата на всички, има излишно допълнително натоварване. Пациентът пак повтаря същото, което е правил и преди, без никакво ново облекчение на процедурата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button