Система за контрол на компютър с поглед в хасковската библиотека

Любопитно

Система за контрол с поглед закупиха от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, съобщават от институцията.

Тя позволява достъп и управление на компютъра само чрез използване движения на очите. Специален софтуер превръща очните движения в съответните движения на курсора на мишката и предоставя възможност за писане чрез визуализиране на екранна клавиатура на български и английски език. Това позволява хора с говорни и двигателни увреждания, както и на възрастни хора, на които е трудно да работят с мишка и клавиатура, също да използват компютърните технологии. Така те ще бъдат социално, образователно и развлекателно активни и независими в удовлетворяване на личните си потребности.

Закупеното оборудване по проект е на обща стойност 4 234 евро. Освен системата за контрол с поглед и софтуер, библиотеката се сдоби още с модерна мултимедия и екран, флипчарт, лаптоп, компютър с монитор и периферия.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.