Хасково

Гражданска защита спасява пострадал, разчиства химическа авария

СпасяванеС Ден на отворените врати областно управление „Гражданска защита“ – Хасково отбеляза професионалния си празник, който е на 18 юли. Десетината деца от дом „Надежда“, които се включиха в проявата, разгледаха изложбата от детски рисунки „Мисия спасител“, в която са участвали ученици от областта и наблюдаваха демонстрациите.

Малчуганите следиха с интерес как с помощта на наклонен тролей служителите на гражданска защита спасяват хора в беда

„Този метод на вадене на пострадал от пропаст използвахме за последно през май„, разказа пред Haskovo.info началникът на група „Аварийно-спасителна дейност“ Стамен Кръстев. Тогава спасителите са измъкнали тялото на 31-годишен иманяр от село Изворово от изкопан от него тунел в местността „Бяла пръст“.

Стамен Кръстев

Стамен Кръстев

В Деня на отворените врати служителите на гражданска показаха как се измъква затиснат човек по време на земетресение и как действат спасителите при химически и радиоактивни аварии

Те разказаха, че най-често получават сигнали за разпръснат живак и много рядко за химическа авария. Последният случай, в който се е наложило да разчистват разлято вещество е в края на юни. Тогава 20-тонна цистерна се преобърна край Капитан Андреево.

Днес с усмивка спасителите си спомниха за случая и уточниха, че първоначално са били заблудени от надписите по тежковоза. Според тях цистерната е превозвала натриева основа. В последствие се е оказало, че всъщност става въпрос за вещество, което се използва като втвърдител на строителни смеси. „Дълго време колегите са се потили в защитните екипи напразно“, разказаха още спасителите.

Image Image
Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
sakar
sakar
16.07.2010 14:25 14:25

Къде бяха вчера когато порой заля Свиленград. Сега намерих отговора – пак са репетирали.

Еленски
Еленски
16.07.2010 16:05 16:05

А може би трябваше да ви купят чадъри,а?Март месец цяла седмица спасителите от гражданска защита отводняваха квартал Гебран.Не е ли работа на общината да поддържа ВиК шахтите в състояние позволяващо оттока на дъждовните води без да се наводняват къщите на хората?А гр.защита винаги се отзовават там ,където ги извикат!Момчета – честит празник!

сакар
сакар
16.07.2010 17:06 17:06

В Гебран не сме виждали ГЗ, може би само са се похвалили по медиите. Там са много акктивни.

spasitel
spasitel
16.07.2010 18:24 18:24

Еленски,благодаря за поздравите,ти най-добре знаеш как работим ние.

Back to top button