Любопитно

Изложби и национална научна конференция за 70 г. музейно дело в Димитровград

Поредица от изложби и национална научна конференция са сред събитията, посветени на 70 г. музейно дело в Димитровград, съобщават от общината.

Както Haskovo.info писа, на 2 март беше открита първата за тази година изложба „Когато момчето става мъж. Казармата през „онези“ 45 години“ на д-р Илия Вълев от РИМ – Велико Търново, реализирана с финансовата подкрепата на Министерството на отбраната. На 13 март предстои откриването на изложба-живопис и скулптура „Миниатюра“ в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Музей

Експозицията „Техниката около нас, по време на народната власт“ на Националния политехнически музей – София ще бъде показана по време на традиционната Нощ на музеите. Тя е реализирана по програма „Мобилност на музейните колекции“ на Министерството на културата. Партньор по проекта е Исторически музей – Димитровград.

Подготвя се специален албум „70 години музейно дело в Димитровград“, в който чрез богат снимков и текстов материал ще бъде представена музейната история, експозиции и фондове. Ще бъде публикувана и библиография с по-важните музейни издания и публикации през тези 70 години.

Колуминацията на честванията ще бъде на 17 и 18 юни, когато предстои провеждането на ІІІ национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век“ с научен ръководител проф. Милко Палангурски. В нея ще вземат участие историци, археолози, етнолози и културолози от цялата страна. Събитието ще се проведе в зала „Гросето“, а входът ще бъде свободен за граждани.

Любителите на средновековната българска история ще могат да видят през септември изложба и демонстрация на средновековни бойни техники и въоръжение. Тогава ще гостуват представители на „Българска асоциация по Панкратион и исторически и европейски бойни техники“ с председател Павел Димитров.

Проф. Панчо Русев, акад. Васил Гюзелев и художникът Александър Давчев поставят основите на музейното дело в Димитровград. Днес музейните обекти са вече пет – Исторически музей, Дом-музей „Пеньо Пенев“, ХГ „Петко Чурчулиев“, Ретро апартамент и Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково. В тях се съхраняват над 47 000 движими културни ценности от периода на неолита до съвременността.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button