Любопитно

Белошипата ветрушка вече е на фасадата на второ училище в Свиленград

Белошипата ветрушка вече е изрисувана на фасадата на свиленградското ОУ „Иван Вазов“, съобщават от „Зелени Балкани“. Haskovo.info припомня, че през януари птицата беше изрисувана и на фасадата на СУ „Д-р Петър Берон“ в града.

За по-малко от седмица Венцислав Йосифов и Иво Илиев от художествения екип на 140 идеи завършиха съвременния стенопис по второто училище. Графитът представя един от най-редките видове птици в България и емблематичен вид за района на Свиленград.

Фасада

Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за България и се „завърна“ в страната, след започване на консервационна програма на Зелени Балкани. Днес белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка.

Двете училища в Свиленград са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони видове от европейско природозащитно значение.

Фасада

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button