Хасково

Учениците от 5 до 12 клас в Хасковска област минават онлайн от 12 до 26 март – ВИДЕО

Учениците от 5 до 12 клас в област Хасково минават на онлайн обучение от 12 до 26 март. Това решение е взето днес от Областния оперативен щаб, съобщи на брифинг след заседанието заместник-областният управител Митко Петров.

Причината е бързото повишаване на случаите на COVID-19 в региона. Към момента заболеваемостта е близо 330 на 100 000 души население. Областта е сред тези с най-много случаи в страната.

Прекратяват се и всички групови извънкласни занимания и дейности, организирани от училищата и образователни центрове. Останалите групови занимания могат да продължат да функционират, но предстои да бъде обсъдено и тяхното спиране. Продължават работа и детските градини.

В заведенията задължително трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра между облегалките на столовете на съседни маси, а достъпът на непълнолетни се забранява без възрастен придружител. Към момента не се намалява работното време на заведенията в Хасковска област. Фитнес залите могат да продължат да работят на 50% от капацитета си по предварителен график.

Прекратява се и плановият прием в болниците. Засега няма да се увеличава капацитетът от легла в COVID отделенията в хасковската болница. Всеки ден се приемат нови между 10 и 20 болни, но и толкова се изписват, коментира директорът на МБАЛ д-р Георги Гелов. Според неговите наблюдения в момента с британския щам броят на пациентите расте бързо, но смъртността не се увеличава със същите темпове.

От РЗИ призоваха всички събития, свъзрани със събиране на хора на едно място да се провеждат на открито и със спазване на дистанция между хората. От утре в региона започва и ваксинацията на записаните в електронната система. Към момента записани има за всички пунктове до края на март, допълни директорът на инспекцията д-р Соня Димитрова.

Ето и пълният списък на ограничителните мерки по решение на оперативния щаб в Хасково, които важат от 12.03.2021 г. до 26.03.2021 г. включително:

  • Преминаване към ОРЕС за учениците от 5 до 12 клас в училищата, центровете за подкрепа на личностно развитие и центровете за специализирана образователна подкрепа на територията на област Хасково.
  • Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.
  • Преустановява се присъствените групови занятия в езиковите, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.
  • Всички заведения за хранене и развлечения /ресторанти, заведения за бързообслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и др./ осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса. Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни без да са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител в ресторанти и търговски центрове.
  • Собствениците на търговски комплекси и големите търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки задължително осигуряват: пропускателен режим, съобразен с капацитета и търговската площ на обекта, като не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. метра, недопускане на струпване на хора на касите и спазване на задължителна дистанция от 1,5 м, недопускане на клиенти на територията на обекта без защитна маска за лице и извършване на учестена дезинфекция.
  • Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение – търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.
  • Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ в област Хасково, с изключение на дейностите: дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
  • Кметовете на общини да създадат организация за предотвратяване струпването на хора на пазарите и тържищата на открито и закрито и задължително носене на маски.
  • Фитнес залите и фитнес центровете да работят с 50% от капацитета си, като се изготвят графици на посещение.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
NEME€A
NEME€A
10.03.2021 18:13 18:13

Mashallah habibi

Читателка
Читателка
10.03.2021 18:24 18:24

Ненормалнициии, унищожавате децата ни!

Елина
Елина
10.03.2021 18:27 18:27

Защо само големите ученици,а децата от 1 -4 клас?????Те също трябва да минат онлайн.Пазете здравето на децата!

😎
😎
10.03.2021 18:58 18:58
Отговор до  Елина

Една напред – две назад, политиката на Шайката.

У.Ю.
У.Ю.
10.03.2021 18:37 18:37

Това ли реши шофьорчето? Кайсийките да ти изсъхнат шебек!

Хахаха
Хахаха
10.03.2021 18:54 18:54

Защо само големите, а малките ученици не са ли застрашени ? Ами учителите ??? За тях не мислите ли ??????? Нещастници !!!

Неизвестен
Неизвестен
10.03.2021 19:07 19:07

А в градините проверихте ли колко отсъстващи деца има?Направете го.

едни да мрат, пък други ги пазят
едни да мрат, пък други ги пазят
10.03.2021 22:11 22:11

А защо по училищата не се разрешава на всички учители да са на ОРЕС режим. Значи едни са застрашени а други – не! Как го преценихте бе? Едните са хора, други не. Едните са ценни педагогически кадри – други не! И това го правят директорки на училища,а РУО мълчи и се правят всички там на ударени. А така наречените синдикати по училищата се правят на незапознати и мижат докато ходят на фасче с директорките! ДВУЛИЧИЕ И ДВОЕН АРШИН!

??????
??????
11.03.2021 7:57 7:57

Добре е да кажете ВИЕ ГОСПОЖА/ГОСПОДИН СЛОЖИХТЕ ЛИ СИ ВАКСИНА ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ?
Или да се включвате по пижама от кухнята е по-удобно?

олеле
олеле
12.03.2021 21:47 21:47

Даааа, слагайте ваксини, пък ако случайно вземете, че умрете това няма нищо общо със ваксините. А ти ?????? ваксинира ли се, или си от тези дето нареждат на подчинените си да се ваксинират, но ти лично не участваш в експерименти!

Back to top button