Хасково

Спират имунизациите с „Астра Зенека“, в Хасково все още има малко „Пфайзер“

Спиране на имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на „Астра Зенека“ е разпоредил премиерът Бойко Борисов. Забраната ще важи докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността й, съобщават от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Той е заявил готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър е докладвал още, че вчера има над 15 000 ваксинирани, а днес ваксинацията продължава.

Малко по-късно здравният министър обяви в Пловдив, че причина за спирането на имунизацията е смъртта на 57-годишна жена от село Йоаким Груево, която вчера се е ваксинирала с „Астра Зенека“. Жената е имала придружаващи заболявания. Сега се изяснява дали причина за смъртта е ваксината.

От РЗИ – Хасково коментираха пред Haskovo.info, че се чака заповедта на здравния министър и след това лекарите ще бъдат предупредени да не ваксинират с „Астра Зенека“. Засега в Хасково има малко дози от ваксината на „Пфайзер“, с която продължават имунизациите.

Продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини, допълват от правителството. В понеделник се очаква доставка на 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а на 19 март – 33 600 дози от „Модерна“.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button