Регион

Курбан в хасковското село Въгларово за Илинден

Иванка Димова

Иванка Димова

С курбан жителите на хасковското село Въгларово ще посрещнат Илинден. Празникът е утре, но хората по стара традиция се подготвят от днес.

Четири казана с курбан къкрят на огъня край параклиса „Св. Илия“ още от сутринта. До вечерта гозбата трябва да е готова. Тогава архиерейският наместник Антоний Енев ще отслужи водосвет.

„Правим курбана от както е създаден параклиса“, разказа 74-годишната Иванка Димова. По думите й едно време в селото е живяла баба Господинка, която е била екстрасенс. Тя е предсказала, че на това място край селото ще излезе лековита вода. „Затова тук белогвардейците са изградили аязмото и параклиса „Св. Илия“.“, обясни Иванка Димова. Тя самата участва в приготвянето на курбана вече десета година.

Хората от Въгларово очакват много гости от Хасково и съседните села. По думите им голяма част от тях остават да преспят на свещеното място за здраве.

 

Аязмото и параклиса Казаните

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nagal
nagal
19.07.2010 19:43 19:43

Браво!

черногвардеец
черногвардеец
16.08.2014 4:02 4:02

където е стъпил белогвардейски крак нищо не е поникнакнало. тоя извор го има от време старо, не от спомените на бабето за белогвардейците.

Back to top button