Любопитно

9 читалища в Хасковска област с юбилеи

Девет читалища в Хасковска област имат юбилеи тази година.

Най-дълголетно сред тях е Народно читалище „Просвета – 1896“ в Меричлери, което ще отбележи 125 години от основаването си. Скобелево ще чества 120 години от създаването на читалище „Искрица – 1901“, известно като организатор на ежегодния поетичен конкурс в памет на Яворов.

Един век се навършва от създаването на читалище „Просвета – 1921“ в димитровградското село Злато поле. Първата изява на ентусиастите била театрално представление по време на коледната вакацния, разказват съхранените архиви. Цял век ще чества и читалище „Изгрев – 1921“ в свиленградското село Мезек, което успешно пази родните традиции и творчески дух.

Кръгли са годишнините и за читалищата в Маджарово, Брод и Сладун. В Добрич празници ще имат и двете читалища – „Пробуда – 1926“ и „Нов път – 2011“.

Заради пандемията редица читалища отлагат свои традиционни прояви, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button