Регион

Огън и чавги в небето на Сирни Заговезни

Макар и по-ограничено заради пандемията и тази година на много места в Хасковска област бяха спазени ритуалите за Сирни Заговезни.

Те започват рано сутринта с богата трапеза и обичая хамкане. На червен конец се завръзва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и всеки около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Иска се и се дава прошка.

Същинският празник е вечерта, когато символ на Сирни Заговезни е огънят. В много населени места въпреки ограниченията обичаите бяха спазени. В Ябълково традиционно огънят се прескача за здраве.

Сирни Заговезни

Същото се прави и в много други села в региона, а на места се изпълнява и обичай с хвърляне във въздуха на запалени дървени стрели, които се наричат чавги. В село Бряст традицията се спазва вече 50 г. Чавгите се хвърлят за Господ, за животните и за семейството. По това колко далеч и високо ще стигне чавгата се съди колко хубава ще бъде годината.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button