Избори 2021

Кандидати за депутати от район Хасково отбелязаха християнския празник Сирни Заговезни с „Ден на чавгата“

Надяваме се да последват по-добри и успешни дни за всички български граждани, да има мир, разбирателство и да намираме сили да си прощаваме. Това пожелаха кандидати за народни представители от БСП в село Бряст.

С регионалния събор „Ден на чавгата“ се отбелязва християнският празник Сирни Заговезни в община Димитровград. Вече десетилетия селото е едно от малкото останали у нас, в които са живи народните традиции, свързаните със седмата неделя преди Великден. Обредите и обичаите се практикуват по начина, по който са останали от прародителите ни. В празнично преобразеното населено място пристигнаха Виолета Желева, Иван Ганев, Ленко Петканин и Пламен Панев, който е председател на общинската структура на БСП в Димитровград.

Аз съм тук за поредна година и за мен е удоволствие и чест да идвам. Тази традиция със светлината, танците и емоциите за всички нас ни зарежда с много енергия, за да имаме сили да се справяме през годината, заяви от трибуната Виолета Желева. Прошка е, всеки греши, затова простете и да помолим делата ни да бъдат увенчани с успех, каза още тя.

Благодарим на организаторите за хубавия празник, за гостоприемството, както и за това, че успяват да предадат традицията на следващите поколения, споделиха кандидатите за депутати от листата на БСП за България в 29 многомандатен избирателен район – Хасково.

Кандидатите за народни представители се присъединиха към местните в подготовката за празника и отправиха своите послания в духа на християнските традиции.

Сред събралото се множество на празника най-много се радваха децата. Те посрещнаха „Деня на чавгата“, облечени в народни носии, а в кошничките носеха чавгите за ритуала.

Привечер в центъра на селото бяха запалени „оратниците“ – десетина факли, с които се описват кръгове. Традицонното шествие се отправи към църквата, където бе запален и големият огън. На участниците в празника бяха раздадени грамоти за участие в регионалния фолклорен събор. Тържеството завърши с пъстроцветна заря.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button