Хасково

В Димитровград правят център за бездомници

СрещатаНеобходими са нов тип социални услуги в много от общините в региона“, каза на среща за изграждане и изготвяне на стратегия за социални услуги главният експерт в областна дирекция „Социално подпомагане“ Стефан Манахилов. Те трябва да обхванат групи, които досега не са попадали в този тип дейност. Като пример той посочи, че 22 деца с увреждания, които досега са били в специализирани домове в страната, след закриването им, ще се завърнат в Хасково.

Проблемът е, че няма къде да бъдат настанени, така че да са улеснени и семействата им, които нямат възможност да полагат за тях адекватни грижи у дома. Липсва Дневен център за обществена подкрепа, както и от центрове за настаняване от семеен тип, допълни още Манахилов. Планира се финансирането на новия тип социални услуги да се осигурява от делегираните бюджети на общините.

От община Димитровград споделиха, че при тях липсва кризисен център за деца в риск, както и такъв за бездомници, които вече не могат да се грижат сами за себе си. Затова и усилията ще са насочени в тази посока, както и към разширяване на капацитета на работещите в общината център за деца с увреждания и център за възрастни с увреждания.

В община Любимец смятат да наблегнат на квалификацията на трайно безработните, които са голяма група в общината с цел насърчаване на заетостта им. Там замислят и комплекс от услуги за деца с противообществени прояви, отпаднали от училище, както и за техните родители.

В Маджарово пък вече обучават 15 безработни за готвачи и още 15 за бармани и сервитьори. Част от тях ще останат на работа в Домашния социален патронаж в общината.
В много от малките общини в региона смятат да изградят домове за възрастни хора или дневни центрова за тях, да се разшири обхвата на социалния патронаж, защото точно възрастните са основното население там.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button