Регион

Съдът за втори път върна на прокуратурата делото за наводнението в Бисер

Харманлийският районен съд за втори път върна делото за наводнението в село Бисер на Районна прокуратура – Пловдив, съобщават от съда.

Haskovo.info припомня, че единствен обвиняем по делото е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова. При трагедията на 6 февруари 2012 г. след скъсването на стената на язовир Иваново приливна вълна заля Бисер, събори десетки къщи, а 8 души загинаха. Според прокуратурата Узунова като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. Освен това според държавното обвинение Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.

Дело

В днешното разпоредително заседание след изслушване на страните по делото съдът констатира, че на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимата. Според районния съд, при изготвяне на обвинителния акт не са посочени факти дали деянието е извършено с действия или бездействия, което е от значение за съставомерността на престъплението за което е предявено обвинение. Липсват твърдения и за наличие на причинно следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат. Не са очертани и елементите на разследваното престъпление и от субективна страна, което е довело до ограничаване правото на защита на подсъдимата.

Така делото се връща на прокуратурата за отстраняване на допуснатите на досъдебно производство съществени нарушения. Определението за прекратяване на съдебното производство подлежи на протест пред Окръжен съд – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button