Избори 2021

Внукът на проф. Недялка Симеонова дари 300 книги на читалище в Хасково

Внукът на виртуозната цигуларка проф. Недялка Симеонова – Филип Симеонов направи поредното си дарение за Хасково.

След като вече подари на музея куфар и партитури на баба си, сега той дари около 300 тома, предимно художествена литература на български и руски език, на хасковското читалище „Арарат 2001“. Книгите са от библиотеката на Филип Симеонов и от тази на синовете на Радой Ралин – Стефан и Кин Стоянови, с които са приятелски семейства.

Дарение
Филип Симеонов

Симеонов каза, че читалището не е избрано случайно, защото той има сантимент към арменската култура, а и много приятели арменци в София. Наскоро Филип Симеонов обяви, че ще направи второто си дарение тук, защото Хасково продължава да поддържа музикалните дни „Недялка Симеонова“ и жив спомена за баба му.

„Някога нас ни учеха, че книгата е прозорец към света. Сега, въпреки че има Windows 10, призовавам младите да четат книги най-вече за това, защото книгата е прозорец към себе си. В една книга с героя се развиват чувства, мисли, терзания, така както в никой филм не могат да се опишат. Нищо не може да замени една книга“, каза още Филип Симеонов, който е кандидат за народен представител от 29 МИР – Хасково в листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“.

Водачът на хасковската листа Катя Панева, която беше с Филип Симеонов при връчването на дарението, коментира че държавните субсидии за читалищата понякога са крайно недостатъчни, затова адмирира подпомагането им с подобни дарения.

„Важно е да се поддържат читалищата, защото със своята дейност те правят една съвкупност от опазване, обогатяване и развитие на българската култура. Те съхраняват много история и е хубаво това да продължи години напред, защото читалищата много обогатяват нашите деца. Аз лично участвам в група за народни танци и това е нещо което много ми харесва и допада. Хубаво е все повече да се подкрепя читалищната дейност“, допълни Катя Панева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button