Хасково

С поднасяне на цветя отбелязаха Деня на Тракия в Хасково

С поднасяне на цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода и Незнайния воин в Хасково беше отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Заради пандемията не се организират тържества и концерти.

Председателят на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев каза, че на тази дата си спомняме за превземането на Одринската крепост, която пада под напора на българските войски за 30 часа. По неговите думи трябва да се поучим от тази величава дата, когато България се обединява като юмрук. „Един разединен народ не е народ. Дано тези празници ни обединяват“, допълни Сарджев. Цветя на паметниците поднесоха и от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“.

Тракийци

Цветя пред паметника на Десети пехотен родопски полк поднесоха кметът Станислав Дечев, заместникът му Мария Вълчева и председателят на общинския съвет Таня Захариева.

Тракийци

На 26 март се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912 – 1913). Пленени са 14 турски генерали, 2 000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1 316 убити и 6 329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button