Любопитно

Реставрираха 123-годишна икона в храма „Св. Георги“ в Одрин

Успешно завърши реставрацията на ценна икона в българския храм „Св. Георги“ в Одрин, съобщи председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев.

Светлият лик на Св. Богородица с Младенеца е дело на иконописеца Хараламбов, личи от запазения надпис. Иконата е дарена на църквата в българската махала Орта капу през 1898 г. от А. Г. Ботушаров. Тя е още едно свидетелство за преобладаващото българско население в Одринска Тракия по време на Османската империя, когато само в Одрин са живели над 10 000 българи.

Старинната икона е реставрирана от Светла Граданска – художник-реставратор в Националния институт за недвижимо културно наследство в София. Нейно дело са консервацията и реставрацията на множество паметници на църковната стенна живопис от национално значение. Работила е самостоятелно и в екип по проектиране и изпълнение на стенописи в редица храмове и параклиси на територията на страната, както и по изписването на иконите за няколко църковни иконостаса в България и чужбина. През 2004 г. участва в реставрацията и консервацията на иконите в храма „Св. Георги“ в Одрин. 74 са възстановените по снимки икони от 30-те години на миналия век в одринския храм „Св. Св. Константин и Елена“, заедно с доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Икона

Сега реставрираната икона ще бъде изложена в специална стъклена витрина в храма „Св. Георги“, посещаван и от много потомци на тракийски бежанци от Хасковска област.

Ценната реликва има своя втори живот и благодарение на съдействието на Васил Вълчев, доскорошен генерален консул на България, и на Радослава Кафеджийска, доскорошен първи секретар на Генералното консулство в Одрин. По време на своя мандат двамата дипломати активно участваха в прояви на тракийското дружество в Одрин и в Хасково, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button